Fout
  • Fout bij het laden van feeddata

Samen Werk Scheppen.

Samen werk scheppen in een Zelfvoorzienings- Ruil- en Voorraad-Economie ZRVE begint met het verwerven van een flink stuk grond in gezamenlijk ondeelbaar eigendom.

Als we ervan uitgaan dat er geen miljonair komt om ons een 50 hectare of meer cadeau te geven, betekent het dat we die op een of andere manier moeten kopen.  Wat ook de prijs is,  er zal betaald moeten worden.
We zullen ons moeten inkopen in een bestaande boerderij, waarvan de eigenaar tzt moet stoppen, bv omdat er geen opvolger is, en die wil meehelpen om de zaak om te zetten in een Zelfvoorzieningsboerderij, met als beloning dat hij plus familie tot de dood daar kunnen blijven wonen.

Als 2e zullen er woningen en bedrijfsruimten moeten worden gebouwd , plus de nodige infrastructuur.
Daar moet uiteraard ruimte voor zijn, en net zo belangrijk is de manier van bouwen.

Ik heb een bouwopleiding en heb me al 30 jaar geleden verdiept in goedkoop bouwen met gebruikmaking van pre-fab-elementen. Bij de zelfbouw van mijn eigen huis, dus zonder aannemer, heb ik daar al gebruik van gemaakt. Uiteraard heb ik niet alles zelf gedaan, maar gebruik gemaakt van vrijwilligers als hulp. Alles bij elkaar was mijn huis al de helft goedkoper daardoor.
Maar het kan nog goedkoper.
Bv door al vanaf het begin te ontwerpen vanuit het idee dat de bouw voor 90% moet gebeuren door amateurs-vrijwilligers.  Al veel vroeger heb ik een appartementencomplex ontworpen dat geheel is samengesteld uit pre-fab-elementen, met uitzondering van de fundatie- en kelderbak, welke traditioneel wordt gestort in gewapend beton.  En ook dit kan weer goedkoper, door de bekisting te maken van 2e hands materiaal, en vrijwilligers te gebruiken ipv dure betaalde krachten.  Ik heb ook een stuk opleiding als timmerman, o.a. betontimmeren.

Verder is belangrijk de isolatie. Het is al lang mogelijk om zo te bouwen, dat er voor verwarming nog maar een fractie nodig is van de hoeveelheid energie die nu nodig is voor een gemiddeld huis. In plaats van koude steen isolatieplaten nemen van 20cm dik, die aan de buitenkant al voorzien zijn van een gestucte weerbestendige laag. Die platen bestaan al lang.

Zeer veel werk van allerlei soort kan door samenwerkende vrijwilligers worden gedaan, maar op een gegeven moment komen we uit om een minimumbedrag, bestaande uit grond plus nieuw materiaal plus loon en BTW .
Stel, dus stel, dat we uitkomen op een bedrag van ca E 50.000 per persoon voor standaard woonruimte van ca 40m2 en bedrijfsruimte in 2e  hands Nissen en Romney-hutten.
Dat wordt dan het Persoonlijk Inkoop Bedrag PIB.

Om dat te kunnen betalen kunnen we de werklozen indelen in 3 typen:
- mensen met een eigen huis, die dat verkopen en dan dat bedrag overhouden en kunnen betalen.
- mensen met een huurhuis, die dat bedrag kunnen voldoen via afbetaling via de maandelijkse huur,   die als afbetaling elke maand in de gezamenlijke pot wordt gestopt, en die tijdelijk in een sta-caravan kunnen wonen( niet in de winter uiteraard).
- mensen met schulden, die niet kunnen betalen. Voor deze mensen, bv daklozen, wordt een apart financieringssysteem opgezet, bestaande uit een aantal onderdelen.

Als 1e kan het PIB van mensen die kunnen betalen met 10% worden opgehoogd, zodat voor elke 10 mensen een compleet bedrag beschikbaar komt om een dakloze toe te laten, zonder dat die zelf het PIB moet gaan ophoesten. Maar daar moeten de anderen dan wel goedvinden. Het is een zeer praktische vorm van solidariteit.
As 2e kan via een collecte geld worden ingezameld, dat dan wordt bestemd voor een dakloze met naam en toenaam.
Als 3e kan een aktie worden opgezet om deze persoon te  ‘adopteren’ voor een bepaald bedrag per maand, bv een, 2 of meer tientjes. Als het maandbedrag bij elkaar is, dan regelt de aldus ontstane groep de betaling voor deze dakloze .

Uiteraard wordt het geld direct in de gezamenlijke pot gestort. De dakloze zelf krijgt dat niet in handen, omdat het dan opgaat aan de bestaande schuldinners zoals deurwaarders en incassobureaus.

Stel dat een gemiddeld huurbedrag per woning nu is ca E 650,-- per maand, dan is dat ca E 7800 per jaar. Het duurt dan gemiddeld 6,5 jaar voordat het PIB is afbetaald. En dan begint de periode van wonen zonder huur of hypotheek,  ofwel : hoera !!!
Want  voor oorspronkelijke  daklozen heeft de nog bestaande schuld aan de schuldeisers buiten het complex geen invloed meer. Want in het complex zelf gaat  immers geen geld om. Beloning in natura. 

Er komt ook een eigen energievoorziening: elektriciteit en verwarming. Voor verwarming kan gebruik gemaakt worden van afvalhout. Daar is zeer veel van, en het permanent het hele jaar door ophalen kan deel uitmaken van de nieuwe poot: het permanent verzamelen van bruikbaar afval van de welvaartsmaatschappij. Ik ken diverse mensen die geen aansluiting hebben op aardgas en die verwarmen en koken op afvalhout, soms aangevuld met kolen. En dat al 30 jaar doen. Scheelt een boel aan afdrachten aan de multinationale energiebedrijven, vooral veel belasting .
Ook elektriciteit opwekken kan veel en veel goedkoper. Bestaat al in de watersport en in diverse buitenlanden. En water kan gratis worden opgevangen uit de lucht. Gebeurt ook al duizenden jaren. 
En het levert allermaal veel interessant en zinvol werk op.

De website www.werk-scheppings-cooperatie is al toegankelijk, maar Google heeft nog moeite met vinden. Graag proberen en blijven proberen, dan vindt Google het wel.

De basis van samenwerken is: elkaar kennen en vertrouwen.
Deze samenleving werpt bijna iedereen terug  tot een individu alleen.  Door dit georganiseerd alleen leven kent men elkaar niet meer, en dus vertrouwt men elkaar ook niet meer. Het doorbreken van dit georganiseerd wantrouwen kan alleen door elkaar te leren kennen. In principe loop ik elke laatste zondag van de maand mee met de Wandeling van Tientjes in het Mastbos. Verder ben ik globaal elke week een keer in Buurthuis Gerardus Majella, dat voorlopig wordt beheerd door Tientjes Breda.
Voor rechtstreeks contact met mij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
door Martin