Fout
  • Fout bij het laden van feeddata

Interview met vrijwilliger Tientjes

Tientjes, Ron van Lemmeren

Voor het interview hadden we afgesproken bij het gebouw van Tientjes, het Rondeel, tegenover het Chassé. Er stopte net een busje met senioren die naar de bingo gingen. In het Rondeel was het een drukte van belang. Er was een bar waar het lekker naar koffie rook. Je ziet allerlei leeftijden. Aan de tafel zaten een groepje Surinaamse hapjes te eten. In de bank zag ik een andere bekende druk discussiëren. En aan de computers zag ik vrijwilligers van andere organisaties van MargeinBeeld2. Het maakte een gezellige actieve indruk. In het kantoortje ging ik in gesprek met Ron van Lemmeren. Bestuurslid van Tientjes.

   

 

Ik ben een humorvolle, sportieve en eerlijke man van 58 jaar. Ik kan moeilijk stil zitten en ben graag bezig. Via Tientjes geef ik presentatie-, en toneeltrainingen. Bij veel mensen bij Tientjes zie je weinig zelfvertrouwen omdat ze aan de zijlijn staan. Via toneel kun je het zelfvertrouwen verbeteren. Ik probeer ze meer naar buiten te brengen. Via Tientjes heb ik NLP gevolgd. NLP is een soort bewustzijns cursus. In het kader van terug doen geef ik nu de presentatie trainingen. Ik heb een lichte vorm van parkinson. Een tijdje ging het minder, maar door mij verder te ontplooien ben ik nu hier en help weer anderen. Ik ben sterker geworden om terug te komen in de maatschappij.  Via Tientjes heb ik mijn talenten ontdekt.

Tientjes is voortgekomen uit de ideeën van Erna Smeekens. Wij van Tientjes zijn een organisatie die mensen in beweging wil brengen die op de bank zijn beland. Wij gaan met ze in gesprek. We gaan kijken wat hun passie in de kindertijd was. Ze hebben zich altijd moeten aanpassen aan de eisen van de samenleving. Bij ATEA de uitkeringsinstantie van de gemeente, draait het om wat je moet gaan doen. Wij vragen wat je wilt gaan doen. Wat is je passie. Als de ogen gaan glinsteren weet je dat je goed zit, dan heb je het te pakken en kun je er verder mee. Als diegene zegt wel eens wat met meditatie te hebben gedaan dan moedigen wij ze aan daar binnen Tientjes iets te gaan doen. Het kan zijn dat diegenen dan een avond meditatie gaat geven op een avond. We gaan het niet zelf voor ze verzinnen, het moet uit hunzelf komen. Een voorbeeld is van een man die hier één avond in de week gitaarles geeft aan vier mensen. Het bleek dat hij dat heel graag wilden doen. Soms bieden we NLP aan via Tientjes Academie. Er na vraagt dan om een motivatiebrief te schrijven waarom je NLP zou  willen volgen.

Tientjes is hier ontstaan vanuit Erna die in Breda woont. We zijn nu met drie bestuursleden en een directeur die Stichting Tientjes vormgeven. Erna vormt met Tientjes academie een andere deel. Daarnaast heb je nog de scharrelonderneming die ook onderdeel van Tientjes is. We zijn in gesprek met Stichting Wij gekomen tot het Rondeel waar we nu vijf jaar mogen zitten. We hoeven alleen water, gas en licht te betalen. Voor de andere onderdelen van Tientjes hebben we ook gebouwen tot onze beschikking.

Het geeft een goed gevoel om zwakkeren in de samenleving te helpen. Ik merk het aan mezelf dat ik gesteund wordt. Het is goed om er te zijn voor anderen zoals anderen er voor mij zijn. Het is mooi om de mensen een thuis te geven. Als ze komen kijken dan voelen ze zich goed. Ze hebben gesprekken en kijken rond en gaan zich ook inzetten. Ze voelen zich weer waardevol en hebben een zinvolle dagbesteding. Als ze een paar keer langs zijn geweest willen ze vaak niet meer weg. Als je niet meer bij Tientjes weg wilt dan heb je het Tientjes gevoel te pakken.

Ik ben één keer mee gegaan naar MargeinBeeld2. Het lijkt mij zinvol dat organisaties samenwerken. Overleggen is belangrijk. Samen sta je sterk. MargeInBeeld2 staat ook voor de zwakkere in de samenleving. Waarom zou je de krachten niet bundelen?