Fout
  • Fout bij het laden van feeddata

Interview met vrijwilliger Vincentius

Vincentius

Aan de straat Koele Mei in de wijk Doornbos-Linie staat een groot wit gebouw met daarop Kringloop DE VINCE. In dit gebouw heb ik een interview met een vrijwilliger van Vincentius. Bij de aankomst wordt ik gebracht naar een kamertje in het gebouw. Ik moet langs allerlei verschillende ruimtes met spullen. Ik moet langs een veelheid van ruimtes, in de ruimtes liggen: kleding, oude radio’s, stoelen, speelgoed en veel boeken. In elke ruimte is wel iemand bezig om de spullen te verdelen, te sorteren en te prijzen.Gelukkig heeft één vrijwilliger tijd om mijn vragen te beantwoorden. In het kamertje hangen allerlei portretten van uithet verleden van Vincentius. Ook hangen er een soort oorkondes van lang geleden. Er boven hangt een kruisbeeld.

 

We zijn een groep mensen die aardig en vriendelijk zijn voor elkaar en voor anderen. Aardig en vriendelijk zijn voor elkaar is al moeilijk genoeg; simpel maar toch moeilijk.Stel je voor dat je laatste werkplek die je hebt bezocht iedereen gewoon aardig en goed voor elkaar was, dan zou het toch heel anders zijn? We vinden dat we een bijdragemoeten leveren aan mensen in problemen. Dat komt voort uit de christelijke traditie. Maar medemenselijkheid en compassie zie je ook bij andere stromingen ook terug. Tweehonderd jaar geleden is in Parijs Vincentius opgericht door Parijse studenten. Ze waren bewogen door de armoede. Dat is onze traditie, ons verleden.

Vincentius kent drie doelstellingen

      

      Tweedehandsspullen verkopen voor mensen die het niet breed hebben

-        Alle opbrengst gaat naar individuele hulpverlening voor mensen in Breda.

-        Een werkgemeenschap die gezelligheid biedt, een thuis biedt

Vanuit maatschappelijke organisaties worden mensen doorverwezen naar ons. Soms komen er ook mensen rechtstreeks naar ons toe. De hulpverlening draait om bescheiden, eenmalige financiële hulp of het verstrekken van tweedehands goederen.

Er zijn 40 vrijwilligers die vooral in de winkel meewerken. De bestuursleden zijn ook vrijwilligers, niemand verdiendgeld. Zo houd je het prettig en blijf je geloofwaardig.

In Nederland zijn rond de vijftig Vincentius verengingen. Ze zijn allemaal zelfstandig en hebben eigen activiteiten. Sommige hebben tweedehandswinkels, andere zijn actief in begrafenis belgeleiding. Vincentius Breda is al 180 jaar oud, het kent een hele geschiedenis van bedeling. De rode draad is hulp van mens tot mens. In het verleden zijn verschillende activiteiten geweest. Ook wel steun aan bepaalde projecten in het buitenland. Andere initiatieven zijn voortgekomen uit Vincentius zoals Stichting Leergeld en de Voedselbank.

De waarom vraag geeft niet altijd het juiste antwoord. Wat geeft je het? is misschien een betere vraag. De vrijwilligers van Vincentius hebben verschillende motivaties. Voor ieder is er weer een andere redenen om vrijwilliger te zijn, zoals: Energie,Structuur,Betrokkenheid bij de ander bij anderen,Welbevinden, Bijdragen geven aan gemeenschap, Actief zijn,Betekenis, Talenten ontwikkelen, Armoede bestrijding, Het brengt je onder de mensen.

De vergaderingen bij MargeInBeeld2 zijn wel goed, je voelt de stemming en je hoort wat er speelt en je kent de gezichten. Je leert de mensen kennen en ook de gezichten achter de organisatie. MargeinBeeld2 zijn organisaties met zeer diverse doelstellingen. Ze hebben allemaal hun eigenheid en dat is goed. Het is goed dat wij elkaar regelmatig ontmoeten.